Egészség. Család. Jövő. – Minden egy helyen, amire a tudatos élethez szükség van.

Perfect Life - Webshop&Services
Kategóriák
Perfect Life - Webshop&Services
  • Kategóriák
    • Akciók
    • Aromaterápia
    • Baba-Mama
    • Egészség
    • Élelmiszer
    • Gyógynövény
    • Házipatika
    • Higiénia
    • Konyhai felszerelések
    • Könyvek
    • Kozmetikumok
    • Tisztítószer
    • Speciális étrend
    • Szépségápolási eszközök
    • Sport és regeneráció
    • Wellbeing
  • Egészség
    • Ásványi anyagok
      • Cink
      • Jód
      • Kalcium
      • Kálium
      • Króm
      • Magnézium
      • Szelén
      • Vas
    • Egészségkalkulátorok
    • FOODTEST Ételintolerancia vizsgálat
    • Házipatika
    • Gyógyászati eszközök otthonra
    • Vitamin kisokos
      • Ajánlott napi mennyiségek
      • A-Vitamin
      • B-Vitaminok
      • C-Vitamin
      • D-Vitamin
      • E-Vitamin
      • K-Vitamin
      • Multivitamin
  • Család
    • Baba-mama - Gondoskodás a kezdetektől
    • Párkapcsolat és közös élet
    • Gondoskordás szülőkről, nagyszülőkről
  • Jövő
    • Egészséges táplálkozás
    • Tudatos és fenntartható választások
  • Egészségpénztár
    • Miért éri meg egészségpénztári tagnak lenni?
    • Elszámolható termékek
    • Adóvisszatérítési kalkulátor
  • Tudástár
    • Cölikália
    • Ételintolerancia
    • Speciális étrendek
      • Bio
      • Vegán
      • Paleo
    • Hisztaminérzékenység
    • Inzulinrezisztencia
    • Laktózérékenység
  • Szolgáltatások
    • OTP EP kártyás fizetés folyamata
    • OTP EP Kártya egyenleg lekérdezés
    • Egészségcentrum kereső
    • Egészségpénztári számla kiállítás
    • OTP Online Áruhitel
    • Szakember kereső
  • Receptek
    • Gluténmentes receptek
    • Laktózmentes receptek
    • Mindenmentes receptek
    • Paleo receptek
    • Vegán receptek
  • Blog
    • Bőrünk egészsége
    • Életmód és diéta
    • Energia és lendület
    • Egészséges emésztés
    • Gyermekek egészsége
    • Mintaétrendek
    • CBD és életmód
    • Babaápolás és Anyaság
  • Hírek
    • Új termékek
  • Rólunk
  • Márkák
  1. Cölikália
  1. Tudástár
  2. Cölikália
Vissza

A cölikáliára ható tényezők

A cöliákia kb. a populáció 1%-át érinti. A diagnózis gyakorisága növekedni látszik, főként azért mert valóban nő az incidenciája.

A cöliákia genetikailag érzékeny egyénekben alakul ki, ismeretlen környezeti tényezők hatására. Immunreakció fejlődik ki, melyet a glutén emésztése vált ki. A betegség klinikai megjelenése nagyon változó: a súlyos malabszorpciótól az enyhe tünetekig vagy tünetmentességig. A diagnózishoz szükséges a duodenum villosus atrophiájának kimutatása és a szöveti transzglutamináz antitestek megjelenése a keringésben. Gyermekekben az európai irányelvek lehetővé teszik a biopszia elkerülését, amennyiben a jellegzetes tünetek és a szigorú szerológiai kritériumok fennállnak. Annak ellenére, hogy glutén-mentes étrenddel hatásosan kezelhető a betegség, a páciensek egy kis részében a tünetek állandósulnak vagy visszatérnek. A diéta nehéz betartása és a refrakter esetek miatt egyre több nem-diétás kezelést próbálnak tesztelni.

A betegség elsősorban a vékonybeleket érinti, de tünettana széles: mind intestinalis, mind extra-intestinalis szimptómák figyelhetők meg.

Kóroki tényezők
A glutén

A legfőbb környezeti tényező, mely a cöliákia kifejlődéséért felelős a glutén. A glutén gabonafélék (búza, rozs, árpa) prolamin tároló fehérjéje. A glutén a kenyérkészítés legfontosabb komponense, mely a kenyér rugalmasságát biztosítja, viszont gazdag glutaminban és prolinban, s emiatt a gyomor-, a hasnyálmirigy- és a kefeszegély-peptidázok csak részben képesek emészteni, egészen 33-aminosav hosszúságú peptidek is érintetlenül maradhatnak. Ezek a peptidek transzcelluláris vagy paracelluláris úton bejutnak a belső környezetben, ahol arra érzékeny egyénekben adaptív immunreakciót váltanak ki a gliadin peptidek deamidációját végző szöveti transzglutamináz (TTG) enzim ellen. A TTG a betegség legjellegzetesebb autoantigénje. A deamidáció fokozza a gliadin immunogenitását, segíti a molekula HLA-DQ2 vagy HLA-DQ8 molekulákhoz kötődését az antigén-prezentáló sejteken. A gliadin peptidek így CD4+ T sejteknek kerülnek bemutatásra. A folyamat során TTG-, gliadin- és aktin-ellenes ellenanyagok jelennek meg nem ismert mechanizmus hatására. Ezek az antitestek hozzájárulhatnak az extra-intestinalis tünetekhez, mint pl. a dermatitis herpetiformis vagy a glutén ataxia.

Az adaptív immunválasz kíséretében veleszületett immunválasz aktiválódása is megfigyelhető a bélhámban, melynek jellegzetes bizonyítéka a kóros intra-epithelialis, NKT-receptor (NKG2D és CD9/NKG2A) pozitív lymphocytaszám növekedés. Ezek a receptorok a stressz-indukálta MICA és MICB géntermékeket és az epithelialis sejt felszínén megjelenő HLA-E fehérjét képesek felismerni. A receptorok megjelenésében az IL-15 okozta up-regulációnak fontos szerepe van. A cöliákia teljes képének kifejlődéséhez mind az adaptív, mind a veleszületett immunválasz szükséges. A két folyamat interakciója még nem tisztázott.

A nem-glutén búzafehérjék szerepe nem tisztázott a kórfolyamat kialakulásában. A fehérjék egy csoportja: az amiláz tripszin inhibitorok hozzájárulhatnak a bélhám károsodáshoz a veleszületett immunválasz provokálása miatt, nem cöliakiás glutén-érzékenység esetén is.

Genetikai tényezők

A betegség családi halmozódást mutat. A páciensek csaknem 100%-a a HLA class II HLA-DQA1 és HLA-DQB1 gén specifikus változatait tartalmazza, melyek együtt kódolják a cöliákia-asszociált heterodimer HLADQ2 és HLA-DQ8 fehérjék két (a és b) láncát. Ezek az antigén-prezentáló sejtek felszínén jelennek meg. A páciensek több, mint 90%-a HLA-DQ2 pozitív, s a maradék csaknem egésze HLA-DQ8 pozitív. Néhány cöliakiás egyén nem tartalmazza a HLA-DQ2 haplotípus alléljainak teljes komponensét, így DQ2 negatív, de fél DQ2 pozitív. Emiatt nem elég a teljes haplotípus megadása, az allél komponensek jelenlétét is vizsgálni szükséges.

A betegek csaknem 100%-a HLA-DQ2, HLA-DQ8 vagy fél HLADQ2 pozitív. Az európai, amerikai, délkelet ázsiai lakosság 40%-a hordozza ezeket az allélokat. Az újabb GWAS tanulmányok 39 nem-HLA régió asszociált gént mutattak ki, melyek fokozzák a cöliákia rizikóját.

Környezeti tényezők

Mivel az említett HLA gének meglehetősen gyakoriak, ennek ellenére a betegség mindössze 1%-ban fordul elő a populációban, valószínű, hogy a glutén mellett egyéb környezeti tényezőnek is szerepe van az állapot kialakulásában.

Szoptatási és újszülött táplálási gyakorlat

A Svédországban 1984 és 1996 között cöliákia epidémia hátterében az újszülött táplálási gyakorlat változására gyanakodtak. Sem az anyatejes táplálással, sem a glutén bevezetésének időpontjával nem tudtak kapcsolatot kimutatni a cöliákia rizikó változásában a családi halmozódást mutató, ill. jellegzetes HLA haplotípussal rendelkezők körében. Egyedül a nagyobb mennyiségű glutént fogyasztók körében volt megfigyelhető összefüggés a betegség kialakulásával. Más tanulmányok azonban még ezt sem támasztották alá. Az ESPAGHAN (European Society for Paediatric Gastroenterology Hepatology and Nutrition) útmutató szerint a glutént 4-12 hónapos kor között kell bevezetni az étrendbe, s bevezetésének első heteiben nagyobb mennyiség fogyasztásától tartózkodni szükséges. Egy meta-analízis azt bizonyította, hogy 6 hónaposnál későbbi életkorban történő bevezetése fokozza a cöliákia kockázatát.

Egyéb rizikó tényező

Az előfordulási gyakoriságra hatással lehet, hogy melyik évszakban történt a szülés és elektív császármetszést alkalmaztak-e – bár ez utóbbi hatása nem egyértelmű. Gyomor-bélrendszeri fertőzés (gyermekeknél rotavírus, felnőttekben Campylobacter jejuni fertőzés) rizikó tényező. Az összes fertőzések száma az élet első 18 hónapjában (10 feletti szemben 4 alattival), valamint légúti fertőzés az élet első 18 hónapjában növeli a kockázatot. Hasonlóképpen növeli a kockázatot az antibiotikum vagy proton pumpa blokkoló szedés, továbbá, ha az anya a terhesség alatt vas kezelésben részesült. Az egyébként nem patogén reovírus fertőzés kiválthatja a betegséget. Helicobacter pylori kolonizáció csökkentheti a rizikót.

A mikrobiom szerepe

A keresztmetszeti tanulmányok azt mutatják, hogy a cöliákia alatt a mikrobiom megváltozik és a glutén-mentes diéta ellenére sem normalizálódik teljesen. A széklet Bifidobacterium bifidum koncentrációja szignifikánsan magasabb volt kezeletlen cöliakiásokban mint egészségesekben, továbbá cöliakiás gyermekek patkóbelében a Gram negatív, potenciálisan gyulladáskeltő baktériumok előfordulása nagyobb volt a kontroll csoporthoz képest. Hüvelyi úton született, anyatejjel táplált, rizikó csoportba tartozó HLA-DQ2 bélbaktérium összetétele specifikus volt, ami arra utal, hogy a HLA típus szerepet játszik a mikrobiom összetételének kialakulásában.

Epidemiológia

A cöliákia előfordulása a populációban 1%, de világszerte genetikai és környezeti tényezőkkel nem magyarázható különbségek figyelhető meg. Európán belül Németországban kisebb a prevalencia, mint más európai országban. A legmagasabb az előfordulás Svédországban és Finnországban. Az Egyesült Államokban az afroamerikai lakosság körében kisebb a prevalencia, mint a fehérek között és Braziliában brazil őslakosok vagy afrikai felmenőkkel rendelkezők körében kisebb az előfordulás. A prevalencia emelkedő tendenciát mutat Indiában, a leggyakoribb Észak-Indiában. Ebben a régióban a HLA haplotípusok gyakorisága hasonló, mint India többi részén, de a búzafogyasztás magasabb. Egy 2016-ban USA-ban végzett nagy tanulmány (500 000 duodenum biopszia) szerint az észak-indiai Punjab tartományból származók körében a villosus atrófia gyakorisága 3,08% volt, míg az USA egyéb lakossága körében 1,80%.

Míg a betegség prevalenciája növekszik, a diagnózis gyakorisága sokkal lassabban emelkedik. Becslések szerint a coeliakiások 80%-át nem diagnosztizálták 2009-re és ez az arány kevesebb, mint 50%-kal csökkent 2013-14-re.

Forrás:Foodtest

Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
  • OTP Online Áruhitel
  • OTP EP Kártyás fizetés
Perfect Life Magyarország Kft
  • 2120 Dunakeszi, Juhász Gyula u.6
  • webshop@perfectlife.hu
  • facebook

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

SZERETNE EGÉSZSÉGESEN ÉLNI?

Csatlakozzon közösségünkhöz, és kapjon hasznos tanácsokat, cikkeket, valamint szakértői ajánlásokat közvetlenül az e-mail fiókjába!

Feliratkozás
Perfect Life - Webshop&Services
Pepita Super Seller Pepita.hu marketplace partner
Árukereső.hu Árukereső.hu
simplepay_hu_v2
otp_aruhitel
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
  • Akciók
  • Aromaterápia
  • Baba-Mama
  • Egészség
  • Élelmiszer
  • Gyógynövény
  • Házipatika
  • Higiénia
  • Konyhai felszerelések
  • Könyvek
  • Kozmetikumok
  • Tisztítószer
  • Speciális étrend
  • Szépségápolási eszközök
  • Sport és regeneráció
  • Wellbeing
  • Egészség
    Egészség
    • Ásványi anyagok
      Ásványi anyagok
      • Cink
      • Jód
      • Kalcium
      • Kálium
      • Króm
      • Magnézium
      • Szelén
      • Vas
    • Egészségkalkulátorok
    • FOODTEST Ételintolerancia vizsgálat
    • Házipatika
    • Gyógyászati eszközök otthonra
    • Vitamin kisokos
      Vitamin kisokos
      • Ajánlott napi mennyiségek
      • A-Vitamin
      • B-Vitaminok
      • C-Vitamin
      • D-Vitamin
      • E-Vitamin
      • K-Vitamin
      • Multivitamin
  • Család
    Család
    • Baba-mama - Gondoskodás a kezdetektől
    • Párkapcsolat és közös élet
    • Gondoskordás szülőkről, nagyszülőkről
  • Jövő
    Jövő
    • Egészséges táplálkozás
    • Tudatos és fenntartható választások
  • Egészségpénztár
    Egészségpénztár
    • Miért éri meg egészségpénztári tagnak lenni?
    • Elszámolható termékek
    • Adóvisszatérítési kalkulátor
  • Tudástár
    Tudástár
    • Cölikália
    • Ételintolerancia
    • Speciális étrendek
      Speciális étrendek
      • Bio
      • Vegán
      • Paleo
    • Hisztaminérzékenység
    • Inzulinrezisztencia
    • Laktózérékenység
  • Szolgáltatások
    Szolgáltatások
    • OTP EP kártyás fizetés folyamata
    • OTP EP Kártya egyenleg lekérdezés
    • Egészségcentrum kereső
    • Egészségpénztári számla kiállítás
    • OTP Online Áruhitel
    • Szakember kereső
  • Receptek
    Receptek
    • Gluténmentes receptek
    • Laktózmentes receptek
    • Mindenmentes receptek
    • Paleo receptek
    • Vegán receptek
  • Blog
    Blog
    • Bőrünk egészsége
    • Életmód és diéta
    • Energia és lendület
    • Egészséges emésztés
    • Gyermekek egészsége
    • Mintaétrendek
    • CBD és életmód
    • Babaápolás és Anyaság
  • Hírek
    Hírek
    • Új termékek
  • Rólunk
  • Márkák
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.