Egészség. Család. Jövő. – Minden egy helyen, amire a tudatos élethez szükség van.

Perfect Life - Webshop&Services
Kategóriák
Perfect Life - Webshop&Services
  • Kategóriák
    • Akciók
    • Aromaterápia
    • Baba-Mama
    • Egészség
    • Élelmiszer
    • Gyógynövény
    • Házipatika
    • Higiénia
    • Konyhai felszerelések
    • Könyvek
    • Kozmetikumok
    • Tisztítószer
    • Speciális étrend
    • Szépségápolási eszközök
    • Sport és regeneráció
    • Wellbeing
  • Egészség
    • Ásványi anyagok
      • Cink
      • Jód
      • Kalcium
      • Kálium
      • Króm
      • Magnézium
      • Szelén
      • Vas
    • Egészségkalkulátorok
    • FOODTEST Ételintolerancia vizsgálat
    • Házipatika
    • Gyógyászati eszközök otthonra
    • Vitamin kisokos
      • Ajánlott napi mennyiségek
      • A-Vitamin
      • B-Vitaminok
      • C-Vitamin
      • D-Vitamin
      • E-Vitamin
      • K-Vitamin
      • Multivitamin
  • Család
    • Baba-mama - Gondoskodás a kezdetektől
    • Párkapcsolat és közös élet
    • Gondoskordás szülőkről, nagyszülőkről
  • Jövő
    • Egészséges táplálkozás
    • Tudatos és fenntartható választások
  • Egészségpénztár
    • Miért éri meg egészségpénztári tagnak lenni?
    • Elszámolható termékek
    • Adóvisszatérítési kalkulátor
  • Tudástár
    • Cölikália
    • Ételintolerancia
    • Speciális étrendek
      • Bio
      • Vegán
      • Paleo
    • Hisztaminérzékenység
    • Inzulinrezisztencia
    • Laktózérékenység
  • Szolgáltatások
    • OTP EP kártyás fizetés folyamata
    • OTP EP Kártya egyenleg lekérdezés
    • Egészségcentrum kereső
    • Egészségpénztári számla kiállítás
    • OTP Online Áruhitel
    • Szakember kereső
  • Receptek
    • Gluténmentes receptek
    • Laktózmentes receptek
    • Mindenmentes receptek
    • Paleo receptek
    • Vegán receptek
  • Blog
    • Bőrünk egészsége
    • Életmód és diéta
    • Energia és lendület
    • Egészséges emésztés
    • Gyermekek egészsége
    • Mintaétrendek
    • CBD és életmód
    • Babaápolás és Anyaság
  • Hírek
    • Új termékek
  • Rólunk
  • Márkák
  1. Ételintolerancia
  1. Tudástár
  2. Ételintolerancia
Vissza

Mi az ételintolerancia?

Az ételintolerancia lényegében bizonyos ételekre adott abnormális reakció, mely számos módon nyilvánulhat meg. Számos különböző mechanizmus eredménye lehet, azonban a FOODTEST.hu Ételintolerancia Központ azokkal az ételintoleranciákkal foglalkozik, melyek immunválasz következményeként alakulnak ki (pl. IgG antitestek termelődnek) és olyan teszteket alkalmaz, melyek ilyen antitestek jelenlétét mutatják ki vérmintából.

Számos más olyan mechanizmus létezik, melyben nem az immunrendszer játsza a szerepet. Tipikus példák ezekre:

  • Enzim elégtelenség/hiány
    • laktáz hiány szerepe a tejcukor intoleranciában (puffadással, hasmenéssel, hasi fájdalommal jár)
  • Kemikália / gyógyszer érzékenység
    • MSG (monosodium-glutamate, nátrium glutamát) a kínai ételekben (fejfájás, verítékezés, szédülés)
    • A szárított gyümölcsökben és zöldségekben, a borban, sörben lévő szulfitok (asztmás tünetek)
    • Erekre ható (értágító) aminok, mint a fenil-etilamin a csokoládéban és a vörösborban (migrén)

Mi a különbség az ételallergia és az ételintolerancia között?

Sokan úgy gondolják, hogy az ételallergia és az ételintolerancia ugyanaz, de valójában számos különbség van közöttük:

  • Az allergia általában az étel fogyasztását követő azonnali reakcióval jár, míg az intolerancia később okoz tüneteket (akár napokkal a fogyasztás után).
  • Az allergia IgE antitest okozta folyamat, míg az intolerancia során IgG antitestek termelődnek.
  • Az allergia előfordulási gyakorisága alacsony, az intoleranciáé magas.
  • Az allergia többnyire ritka expozíció következménye, míg az intolerancia a gyakori fogyasztás eredménye.
  • Az allergiás választ a hízósejtekből történő gyors hisztamin-felszabadulás jellemzi, míg az intoleranciára a lassú antigén-antitest komplex képződés jellemző, mely a szövetekbe lerakódva gyulladást okoz.
  • Allergia esetén többnyire annak klasszikus tünetei figyelhetők meg: bőrpír, tüsszögés, szénanátha, légzési nehézség, asztma, sőt anaphylaxiás shock; ugyanakkor intolerancia során 1 a szervezet bármely pontját érintő panasz alakulhat ki, s a páciensek általában több tünetről számolnak be.
  • Az allergiás reakció végzetes lehet, míg az intolerancia nem jár életet veszélyeztető állapotokkal
  • Az allergia élethosszig tarthat, ugyanakkor az intolerancia a magas IgG termelést okozó ételek eliminációjával visszafordítható.
  • Az allergia pozitív bőr tesztet (prick-test) mutat, míg az intolerancia negatív eredményt ad.
  • Az allergiát gyakran a páciens maga is diagnosztizálja, mivel a kiváltó étel nyilvánvaló oka a problémának. Viszont a tünetek alapján viszont sokkal nehezebb megállapítani, mi okozza az ételintoleranciát. Ez adja az IgG teszt jelentőségét.

Az ételallergia mechanizmusa

A klasszikus ételallergia során gyulladásos mediátorok szabadulnak fel a hízósejtekből, miután IgE antitestek kötődtek hozzájuk. Az események sorrendje a következő:

  • Az étel antigén stimulálja a lymphocyták egy osztályát, melyet Th2 helper T sejteknek hívnak.
  • Ezek a Th2 sejtek olyan citokineket választanak el, melyek a B lymphocytákat antigén specifikus IgE termelésre utasítják.
  • Az IgE antitestek hízósejtekhez kötődnek. Amennyiben a szervezet ismét találkozik az allergénnel, az hozzákapcsolódik a hízósejtek felszínéhez kötött IgE-hez, melynek hatására a hízósejtből gyulladásos mediátorok szabadulnak fel, többek között hisztamin.
  • Az okozott gyulladás felelős a klasszikus allergiás tünetekért, mint a tüsszögés, könnyezés, viszketés, bőrpír, légzési nehézség stb.

Az ételintolerancia mechanizmusa

Az ételintolerancia kialakulása során antigén-antitest komplexek képződnek, melyek lerakódnak a szövetekben, s ott a szövet sérülését és gyulladást okozó gyulladásos kemokinek felszabadulását idézik elő. Ez a test bármely részén megtörténhet pl. a belekben, ahol IBS tüneteket okoz, az izületekben, ahol izületi gyulladást okoz, az agyban, ahol migrénes tüneteket provokál, stb.

Az események sorrendje a következő:

  • Részlegesen emésztett étel jut át a bélsejtek között a véráramba.
  • Ezeket a fehérjéket a szervezet „idegenként” azonosítja és étel-specifikus IgG termelésbe kezd.
  • Az IgG a részlegesen emésztett étellel antigén-antitest komplexet képez. Az ételintolerancia tünetei később alakulnak ki, mivel a komplexek kialakulása fokozatos folyamat, nem azonnal következik be.
  • A komplexek lerakódnak a szövetekben (ez bárhol megtörténhet a testben, a belekben, a fejben, bőrben, stb.)
  • A komplement rendszer aktiválódik, melynek hatására a neutrofil fehérvérsejtekből fehérjebontó enzimek, hízósejt mediátorok, vazoaktív peptidek szabadulnak fel és vérlemezke aggregáció következik be.
    A komplement rendszer és a makrofágok gyulladást stimulálnak, bár a komplement rendszer ugyanakkor megvéd a kisebb komplexek nagyobb komplexekké alakulásától.
  • C2 and C5 (a komplement enzim kaszkád része) szintén képes hisztamint felszabadítani.
  • A makrofágokból gyulladásos mediátorok szabadulnak fel, úgymint az interleukin-1, a tumor nekrózis faktor, a reaktív oxigén gyökök és a nitrogénoxid. (Megjegyzés: a komplement rendszer egy enzim kaszkád, mely segít megvédeni a fertőzésektől.)

Forrás: Foodtest

Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
  • OTP Online Áruhitel
  • OTP EP Kártyás fizetés
Perfect Life Magyarország Kft
  • 2120 Dunakeszi, Juhász Gyula u.6
  • webshop@perfectlife.hu
  • facebook

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

SZERETNE EGÉSZSÉGESEN ÉLNI?

Csatlakozzon közösségünkhöz, és kapjon hasznos tanácsokat, cikkeket, valamint szakértői ajánlásokat közvetlenül az e-mail fiókjába!

Feliratkozás
Perfect Life - Webshop&Services
Pepita Super Seller Pepita.hu marketplace partner
Árukereső.hu Árukereső.hu
simplepay_hu_v2
otp_aruhitel
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
  • Akciók
  • Aromaterápia
  • Baba-Mama
  • Egészség
  • Élelmiszer
  • Gyógynövény
  • Házipatika
  • Higiénia
  • Konyhai felszerelések
  • Könyvek
  • Kozmetikumok
  • Tisztítószer
  • Speciális étrend
  • Szépségápolási eszközök
  • Sport és regeneráció
  • Wellbeing
  • Egészség
    Egészség
    • Ásványi anyagok
      Ásványi anyagok
      • Cink
      • Jód
      • Kalcium
      • Kálium
      • Króm
      • Magnézium
      • Szelén
      • Vas
    • Egészségkalkulátorok
    • FOODTEST Ételintolerancia vizsgálat
    • Házipatika
    • Gyógyászati eszközök otthonra
    • Vitamin kisokos
      Vitamin kisokos
      • Ajánlott napi mennyiségek
      • A-Vitamin
      • B-Vitaminok
      • C-Vitamin
      • D-Vitamin
      • E-Vitamin
      • K-Vitamin
      • Multivitamin
  • Család
    Család
    • Baba-mama - Gondoskodás a kezdetektől
    • Párkapcsolat és közös élet
    • Gondoskordás szülőkről, nagyszülőkről
  • Jövő
    Jövő
    • Egészséges táplálkozás
    • Tudatos és fenntartható választások
  • Egészségpénztár
    Egészségpénztár
    • Miért éri meg egészségpénztári tagnak lenni?
    • Elszámolható termékek
    • Adóvisszatérítési kalkulátor
  • Tudástár
    Tudástár
    • Cölikália
    • Ételintolerancia
    • Speciális étrendek
      Speciális étrendek
      • Bio
      • Vegán
      • Paleo
    • Hisztaminérzékenység
    • Inzulinrezisztencia
    • Laktózérékenység
  • Szolgáltatások
    Szolgáltatások
    • OTP EP kártyás fizetés folyamata
    • OTP EP Kártya egyenleg lekérdezés
    • Egészségcentrum kereső
    • Egészségpénztári számla kiállítás
    • OTP Online Áruhitel
    • Szakember kereső
  • Receptek
    Receptek
    • Gluténmentes receptek
    • Laktózmentes receptek
    • Mindenmentes receptek
    • Paleo receptek
    • Vegán receptek
  • Blog
    Blog
    • Bőrünk egészsége
    • Életmód és diéta
    • Energia és lendület
    • Egészséges emésztés
    • Gyermekek egészsége
    • Mintaétrendek
    • CBD és életmód
    • Babaápolás és Anyaság
  • Hírek
    Hírek
    • Új termékek
  • Rólunk
  • Márkák
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.